Katten van hun wilde kant – Bedreigde katten

Katten zijn onze beste maatjes. Maar wat te denken van hun familie, wilde katten, waarmee we waarschijnlijk geen huis delen en ook niet kunnen delen? Als we het hebben over wilde katten bedoelen we geen leeuwen, tijgers of luipaarden; alhoewel er genetisch niet veel verschil is tussen katachtige huisdieren en hun wilde familieleden.

Er bestaan veel diverse en prachtige katachtige diersoorten op deze wereld die bedreigd worden met uitsterven. Zij zijn vergelijkbaar met onze huiskatten, maar ze zijn ongetemd, iets wilder en sterker. En velen van hen zijn bijna uitgestorven.

Wilde soorten spelen een belangrijke ecologische rol bij de gezondheid en het in bedwang houden van de populaties van wilde dieren waar ze op jagen. De bescherming van wilde dieren en hun leefomgeving is cruciaal bij het beschermen van de algemene ecologie van onder andere de bergen, hooglanden, moerasgebieden en woestijnen waarin ze leven.

Laten we een kleine reis maken naar hun wereld en meer leren over hun aard.

 

Afrikaanse goudkat (Caracal aurata)

De Afrikaanse Goudkat is een inheemse kat van de regenwouden in West en Centraal Afrika. Ze worden bedreigd door ontbossing en de jacht op bosvlees en ze worden beschreven als Kwetsbaar op de IUCN Rode Lijst. Ze hebben donkere plekjes op hun vacht waardoor ze op mini luipaarden lijken. Deze wilde katten zijn moeilijk op te merken omdat ze zich verschuilen voor mensen.

felini estinzione

 

Roestkat (Prionailurus rubiginosus)

Zij behoort tot de kleinste wilde katten. Deze katten staan bekend als de ‘kolibries onder de katten’ en ze leven alleen in India en Sri Lanka. Er zijn zo’n 10.000 Roestkatten in het wild te vinden en ze worden als Kwetsbaar beschreven door het IUCN. Net zoals andere wilde katten is de Roestkat populatie aan het afnemen door het verlies van hun leefomgeving en omdat er op ze gejaagd wordt (voor hun vacht en zelfs als voedsel op sommige plekken). Er zijn gevallen waarin ze getemd zijn, mede door hun kleine formaat en liefhebbende natuur. Roestkatten zijn zelfs behoorlijk actief en speels.

felini estinzione

Viskat (Prionailurus viverrinus)

De viskat is een middelgrote wilde kat die leeft in Zuid- en Zuidoost-Azië. Sinds 2016 staat hij beschreven als Kwetsbaar op de Rode Lijst van het IUCN. Viskatten worden bedreigd door de verwoesting van moerasgebieden en hun populatie is sterk afgenomen in het afgelopen decennium. Viskatten leven voornamelijk in de buurt van moerasgebieden, langs rivieren, stroompjes en mangrovebossen. Ze zijn relatief vriendelijker dan andere wilde katten.

felini estinzione

 

Woestijnkat of Zandkat (Felis margarita)

De woestijnkat, ook wel bekend als de zandkat, is de enige kat die voornamelijk in woestijnen leeft. Deze kleine kat leeft wijdverspreid over de woestijnen van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Hij staat sinds 2002 beschreven als een bijna bedreigde soort op de Rode Lijst van het IUCN omdat de populatie als versnipperd en ver verspreid werd beschouwd en de populatie ook nog aan het afnemen is. Sinds 2016 staat hij echter beschreven als van weinig belang. Woestijnkatten hebben een schattig – kitten achtig uiterlijk. Ze kunnen goed tegen droogte en kunnen overleven onder woestijn omstandigheden. Ze jagen normaal gesproken in de nacht en zijn daarom moeilijk te observeren.

felini estinzione

 

Caracal (Caracal caracal)

De caracal is een middelgrote wilde kat die voorkomt in Afrika, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Karakteriserend aan de caracal is zijn robuuste bouw, korte gezicht, lange poten, lange gekuifde oren en lange hoektanden. Zijn vacht is een gelijkmatige rode of zandachtige kleur, maar de buikgedeeltes zijn lichter met kleine rode markeringen. Hij kan zich makkelijk aanpassen aan mensen. Caracals kunnen zich heel goed camoufleren waardoor ze goede jagers zijn. De caracal is een beschermde soort omdat er illegaal op ze gejaagd wordt.

felini estinzione

 

Nevelpanter (Neofelis nebulosa)

De nevelpanter is een wilde kat die voorkomt aan de voet van het Himalaya gebergte tot het binnenland van Zuidoost-Azië tot aan China. Sinds 2008 staat hij beschreven als kwetsbaar op de Rode Lijst van het IUCN. De totale populatie van nevelpanters wordt geschat op minder dan 10.000 volwassen katten, met een dalende trend, en geen enkele populatie bevat meer dan 1.000 volwassen katten. Ze zijn getalenteerde klimmers en verschuilen zich vaak in bomen om te jagen.

felini estinzione

 

Bergkat of Andeskat (Leopardus jacobita)

De bergkat is een kleine wilde kat die leeft in de hoge Andesgebergten in Zuid-Amerika en wordt beschreven als een bedreigde diersoort door het IUCN omdat er geschat wordt dat er minder dan 2500 bergkatten over zijn in het wild. Ze zijn erg snel en behendig. Ze leven in gebieden van 3000 tot 5000 meter hoogte. Ze gebruiken hun lange staart en vacht als balans mechanisme en kunnen zich makkelijk bewegen door uitdagende landschappen.

Leave a Reply